Vrijblijvende prijsopgave

Stucen

Wat is stucen?

 

 

Stucen

Wanneer je wanden en/of plafonds niet egeaal zijn en oneffenheden of gaten bevatten brengt de stukadoor een laag aan op gipsbasis. Traditioneel stucwerk is normaliter tot een dikte van 10mm. Wanneer deze laag stucwerk dikker is dan 10mm noemen we dit raapwerk. In de meeste gevallen brengt  de stukadoor deze gipslaag handmatig aan met z’n bord en spaan, maar tegenwoordig gebeurt dit ook vaak machinaal met de zogenoemde gipsspuit. Deze wordt vaak ingezet op grotere projecten.

Zodra de stukadoor de gipslaag heeft opgezet over bijvoorbeeld gipsplaten, kalkzandsteen, beton of metselwerk gaat hij aan de slag met z’n rei om het geheel helemaal egaal en vlak te trekken. Het is eigenlijk in alle gevallen altijd aan te raden om te stucen ondergrond eerst goed voor te strijken. Dit zorgt voor een goede hechtig en minder zuigkracht van de ondergrond, zodat de stukadoor meer tijd heeft om het oppervlakte na te bewerken.

Nadat de stukadoor de gipslaag heeft bewerkt met z’n rei, werkt hij deze af met z’n spackmes om een glad resultaat te behalen. Nadat de gipslaag bijna droog is wordt deze weer nat gemaakt met een spons en nogmaals nabwerkt met de spackmes om de gipslaag spiegelglad en sausklaar te maken.

Hierna is de gestucte wand of plafond klaar om te schilderen met latex of te laten latex spuiten.

Wanneer je een nieuwbouw woning hebt wordt deze in de meeste gevallen behangklaar opgeleverd. In dat geval is het ook mogelijk om dunpleister aan te brengen. Deze manier van stucen is tot 2mm dik en wordt machinaal aangebracht. De voordelen hiervan zijn dat het goedkoper en sneller is. STUCSTUNTER.nl heeft binnen één week een nieuwbouw woning gepleisterd en gespoten met latex verf. Dit is natuurlijk erg fijn als je met strakke planningen werkt.

Soorten stucwerk

Stucwerk een breed begrip en hieronder vallen meerdere wandafwerkingen zoals hieronder genoemd.

Schuurwerk:
Wordt in de meeste gevallen op plafonds aangebracht in een zwepende beweging totdat er een soort van uitgelijnde halve manen op het plafond ontstaan.

Sausklaar stucwerk:
In de meeste gevallen een stuclaag tot 10mm voor ondergronden met oneffenheden die glad wordt gemaakt totdat deze direct overschilderbaar is met latex verf.

Behangklaar stucwerk:
De meeste nieuwbouw woningen worden behangklaar opgeleverd en dit betekent dat er vaak nog kleine gaatjes en kleine oneffenheden in de wand zitten. Door dit soort type wanden te behangen zie je hier niets meer van, vandaar de term behangklaar stucwerk. Om behangklare wanden sausklaar te maken wordt er meestal een laag dunpleister oftewel strak pleisterwerk aangebracht.

Raapwerk:
Zoals al eerder benoemd wordt stucwerk dikker dan 10mm ook wel raapwerk genoemd. Raapwerk wordt in meerdere lagen stucwerk aangebracht. Nadat de eerste 10mm gipslaag is aangebracht, wordt deze weer grof gemaakt met een gipskam. Nadat deze laag is gedroogd, kan de volgende laag weer worden aangebracht.

Wil je meer weten over welke type stucwerk bij jouw woning past, neem dan contact met ons op en we adviseren je graag! 

 

Heeft u al gekeken of uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Locatie

Ampèrestraat 13L
1446TP, Purmerend

Telefoon

× Chat met ons via WhatsApp